نوع آزمایش

بیوشیمی

نوع نمونه گیری

وریدی (خون)

ناشتایی

دارد

هزینه (ريال)

-

جوابدهی

-

آزمایش FBS

آزمایش FBS برای غربالگری و تشخیص شرایط پیش دیابت و دیابت و برای تشخیص قند خون بالا (هایپرگلیسمی) یا گلوکز خون پایین (هیپوگلیسمی) و همچنین برای کنترل سطح گلوکز خون در طول زمان و تعیین اینکه آیا درمان برای کنترل دیابت مؤثر بوده است یا خیر.

 

هنگامی که فاکتورهای خطر دیابت دارید یا 45 سال یا بیشتر سن دارید، طبق توصیه انجمن دیابت آمریکا بهتر است آزمایش FBS را انجام دهید. وقتی علائمی دارید که گلوکز خون بالا یا پایین را نشان می‌دهد و هنگامی که به دیابت مبتلا هستید، ممکن است توسط پزشک مراقبت‌های بهداشتی به شما دستور داده باشد که سطح گلوکز خود را تا چند بار در روز بررسی کند.

اگر آزمایش FBS برای غربالگری و تشخیص استفاده شود: نمونه خون گرفته شده از ورید مورد نیاز است؛ توجه داشته باشید که نمونه‌های خون از انگشتان برای تشخیص دیابت مناسب نیستند.

نظارت بر روند درمان: یک قطره خون از انگشت با استفاده از دستگاه اندازه‌گیری گلوکز خانگی (گلوکومتر) آزمایش می‌شود. برخی از افراد دیابتی ممکن است از دستگاه مانیتورینگ گلوکز به طور مداوم استفاده کنند که از حسگر کوچکی که در زیر پوست قرار داده شده است برای اندازه‌گیری گلوکز خون در فواصل مکرر استفاده می‌شود.

غربالگری و تشخیص: به طور کلی، توصیه می‌شود قبل از انجام آزمایش قند خون، حداقل 8 ساعت (معمولاً یک شب) ناشتا باشید (چیزی برای خوردن و آشامیدن به جز آب). بعضی اوقات آزمایش ممکن است در یک زمان تصادفی که روزه نگرفته‌اید انجام شود. به عنوان مثال، آزمایش گلوکز ممکن است به عنوان بخشی از غربالگری معمول در طی یک معاینه عمومی سلامت انجام شود.

    برای افراد دیابتی، سطح گلوکز اغلب هم هنگام ناشتا و هم بعد از غذا بررسی می‌شود تا بهترین کنترل دیابت را تأمین کند. برای آزمایش‌های تصادفی، به موقع و بعد از غذا گلوکز، دستورالعمل‌های پزشک بهداشتی خود را دنبال کنید.

گلوکز (که معمولاً “قند خون” نامیده می‌شود) منبع اصلی انرژی سلول‌های بدن و تنها منبع انرژی کوتاه مدت برای مغز و سیستم عصبی است. برای استفاده باید یک منبع ثابت وجود داشته باشد و سطح نسبتاً ثابت گلوکز در خون باید حفظ شود. آزمایش FBS سطح گلوکز را در خون اندازه‌گیری می‌کند و یا گلوکز را در ادرار تشخیص می‌دهد. برای انجام آزمایش FBS ممکن است از چند پروتکل مختلف استفاده شود.

  • قند خون ناشتا (که معمولاً قند خون ناشتا نامیده می‌شود) – این آزمایش سطح را پس از ناشتایی حداقل 8 ساعت اندازه‌گیری می‌کند.
  • گلوکز خون تصادفی – گاهی اوقات گلوکز خون شما در صورت عدم روزه‌داری (به طور تصادفی) اندازه‌گیری می‌شود.

انواع دیگر آزمایشات گلوکز عبارت‌اند از:

  • یک تست تحمل گلوکز میزان گلوکز را پس از ناشتا و بعد از نوشیدن مایعی که مقدار مشخصی گلوکز را می‌نوشد اندازه‌گیری می‌کند (به تست تحمل گلوکز مراجعه کنید).
  • از پروتکل خاصی برای کمک به تشخیص دیابت حاملگی استفاده می‌شود که دیابتی است که اولین‌بار در دوران بارداری ایجاد می‌شود.
  • تست قند در ادرار به عنوان بخشی از آزمایش ادرار به طور معمول از نظر گلوکز آزمایش می‌شود.

گلوکز چگونه تولید می شود؟

در طول هضم، کربوهیدرات‌هایی که می‌خورید به گلوکز (و سایر مواد مغذی) تقسیم می‌شوند. آنها توسط دستگاه گوارش جذب می‌شوند، به داخل خون منتقل می‌شوند و در سراسر بدن گردش می‌کنند. به طور معمول، گلوکز خون بعد از غذا کمی افزایش می‌یابد و در پاسخ هورمون انسولین توسط لوزالمعده در خون آزاد می‌شود. مقدار انسولین ترشح شده با اندازه و محتوای وعده غذایی مطابقت دارد. انسولین به انتقال گلوکز به سلول‌های بدن کمک می‌کند، جایی که برای انرژی استفاده می‌شود. وقتی گلوکز به درون سلول‌ها منتقل شده و تجزیه می‌شود (متابولیزه می‌شود)، سطح گلوکز خون کاهش یافته و پانکراس با کاهش ترشح انسولین پاسخ می‌دهد.

اگر این سیستم بازخورد خون گلوکز و انسولین به درستی کار کند، مقدار گلوکز در خون نسبتاً ثابت باقی می‌ماند. اگر سیستم بازخورد مختل شود و سطح گلوکز در خون بالا رود، بدن سعی می‌کند با افزایش تولید انسولین تعادل را برقرار کند.

دیابت چیست؟

دیابت شایع‌ترین بیماری ناشی از عدم تعادل بین گلوکز و انسولین است.

  • دیابت نوع 1 زمانی تشخیص داده می‌شود که بدن قادر به تولید انسولین کافی برای کنترل سطح گلوکز خون نباشد. معمولاً در دیابت نوع 1، سلول‌های تولیدکننده انسولین (سلول‌های بتا) توسط سیستم ایمنی بدن خود فرد تخریب می‌شوند.
  • دیابت نوع 2 از ترکیبی از مقاومت به انسولین (بدن واکنش طبیعی نسبت به انسولین نشان نمی‌دهد) و کاهش نسبی تولید انسولین ناشی می‌شود.
  • برخی از زنان ممکن است به دیابت حاملگی مبتلا شوند، یعنی گلوکز خون بالا که در دوران بارداری ایجاد می‌شود.

اثرات منفی تغییرات شدید گلوکز خون

تغییرات شدید و ناگهانی در گلوکز خون، چه زیاد (هایپرگلیسمی) و چه کم (هیپوگلیسمی) ، می‌تواند زندگی را تهدید کند، باعث نارسایی اندام، آسیب مغزی، کما و در بعضی موارد مرگ شود. سطح مزمن گلوکز خون به طور مزمن که می‌تواند با دیابت درمان نشده یا کنترل شده ضعیف ایجاد شود، می‌تواند باعث آسیب تدریجی به اندام‌های بدن مانند کلیه‌ها، چشم‌ها، قلب و رگ‌های خونی و اعصاب شود. کاهش قند خون مزمن می‌تواند منجر به آسیب مغزی و عصبی شود.

مجله آزمایشگاه اطبا

ارتباط با ما

با یک کلیک از خدمات ما در منزل خود بهره مند شوید

ما برای رفاه حال بیمارانی که ما را برای انجام خدمات آزمایشگاهی خود ما را در نظر گرفته اند و با توجه به شرایط بیمارانی که امکان جابجایی و حضور در آزمایشگاه را ندارند خدمات نمونه گیری در منزل را فراهم کرده ایم

درباره آزمایشگاه اطبا

آزمایشگاه تشخیص طبی اطبا با کادری مجرب و مجهز به دستگاه های روز دنیا آماده ارائه خدمات آزمایشگاهی به شما عزیزان می باشد.

تماس با ما

تمامی حقوق مادی و معنوی برای آزمایشگاه اطبا محفوظ است.

ثبت درخواست نمونه‌گیری در منزل