نوع آزمایش

بیوشیمی

نوع نمونه گیری

وریدی (خون)

ناشتایی

دارد

هزینه (ريال)

-

جوابدهی

-

آزمایش SGOT

آزمایش SGOT یا AST از سری آنزیم‌های مهم کبد محسوب می‌شود که در آزمایشگاه به‌منظور بررسی عملکرد کبد درخواست و انجام می‌شود. کبد یکی از عضوهای حیاتی بدن است. این ارگان نقش‌های مهم و مختلفی را در بدن ایفا می‌کند؛ ازجمله این نقش‌ها می‌توان به شرکت در فعالیت‌های سوخت‌وساز بدن مانند گوارش، متابولیسم داروها و پاک کردن بدن از سموم مختلف (سم‌زدایی) اشاره کرد. تمام خون دستگاه گوارش توسط سیاهرگی به نام ورید پورت جمع‌آوری‌شده و وارد کبد می‌شود و تمام مواد جذب‌شده از لوله گوارشی از کبد عبور می‌کنند. دیگر کارهای کبد به دام انداختن سموم و تصفیه آن‌ها با تبدیل کردنشان به مواد بی‌ضرر است.

آزمایش SGOT نوعی آزمایش خون است که بخشی از پروفایل کبد را تشکیل می‌دهد. این آزمایش SGOT یکی از دو آنزیم کبد به نام ترانس آمیناز سرم گلوتامیک اوگزالواستیک را اندازه می‌گیرد. شاید برای شما هم این سؤال پیش‌آمده باشد که چرا از اندازه‌گیری یک آنزیم کبدی برای بررسی وضعیت کبد استفاده می‌شود؟ برای پاسخ به این سؤال باید گفت که پزشک از تست SGOT برای تشخیص و آزمایش نارسایی کبد یا آسیب کبد استفاده می‌کند. اگر سلول‌های کبد آسیب‌دیده باشند، SGOT وارد جریان خون می‌شود و میزان این آنزیم در خون بالا می‌رود.

آزمایشSGOT  همان‌طور که در بالا اشاره کردیم یکی از مهم‌ترین تست‌های بررسی وضعیت کبد است؛ بنابراین در صورت مشاهده هرگونه علائم مشکلات کبدی و یا ریسک فاکتورهایی که ممکن است باعث مشکلات در کبد شود، نیاز است این تست را انجام دهیم البته باید در نظر داشته باشید که این آزمایش به‌طورمعمول همراه آزمایش SGPT درخواست و انجام می‌شود. در ادامه به مواردی که احتمال مشکلات کبدی وجود دارد، اشاره خواهیم کرد:

  • اگر زیاد الکل می‌نوشید
  • اگر سیگاری هستید
  •  با سابقه ژنتیکی و وراثتی در اقوام نزدیک هستید
  • سابقه بیماری‌های کبدی دارید
  • میان‌سال یا سالمندان
  • مشاهده علائم مشکلات کبدی مانند زردی، احساس درد در ناحیه پهلو
  • کم‌اشتهایی
  • احساس خستگی دائمی
  • زرد شدن سفیدی چشم
  • خارش‌های پوستی شدید
  • افزایش ناگهانی وزن
  • برای بررسی آسیب‌های ناشی از عفونت‌های کبدی، مانند هپاتیت B و هپاتیت C
  • برای نظارت بر عوارض جانبی برخی از داروها که بر کبد تأثیر می‌گذارند.
  • اگر قبلاً به بیماری کبد مبتلا شده‌اید‌، برای کنترل بیماری و میزان کارایی یک درمان خاص.
  • اگر علائم اختلال کبدی را دارید.
  • اگر بیماری‌های خاصی مانند تری گلیسیرید بالا، دیابت، فشارخون یا کم‌خونی دارید.
  • اگر قرص‌های زیادی مصرف می‌کنید.
  • اگر به بیماری کیسه صفرا مبتلا هستید.

برای انجام آزمایش SGOT از نمونه خون گرفته‌شده از ورید استفاده می‌گردد. برای این کار تنها نمونه‌گیر دو الی ۵ سی‌سی از شما خون می‌گیرد و نمونه برای انجام آزمایش‌ها بیوشیمی و کبدی با دستگاه مربوطه بررسی و آنالیز می‌شود.

آزمایش SGOT یک آزمایش خون ساده است. درواقع برای انجام این آزمایش خون به آمادگی خاصی احتیاج نیست اما بازهم می‌توانید با انجام برخی اقدامات این فرایند را آسان‌تر کنید. دو روز قبل از تست SGOT از مصرف هرگونه داروی بدون نسخه، مانند استامینوفن (تایلنول)، خودداری کنید. در صورت مصرف، حتماً به پزشک اطلاع دهید. قبل از انجام آزمایش خون به پزشک اطلاع دهید که از چه داروهایی استفاده می‌کنید تا هنگام بررسی نتایج تأثیر این داروها را در نظر بگیرد. شب قبل از آزمایش خون مایعات زیاد بنوشید. آب کافی بدن به پرستار کمک می‌کند راحت‌تر از شما خون بگیرد. حواستان باشد لباسی بپوشید که بتوانید آستین آن را تا آرنج بالا بزنید تا پرستار راحت بتواند آزمایش را انجام دهد.

در آزمایشSGOT  میزان آنزیم کبدی به نام ترانس آمیناز سرم گلوتامیک اوگزالواستیک را اندازه می‌گیرد و به این صورت با اندازه‌گیری این آنزیم میزان آسیب به کبد بررسی می‌شود. افزایش در میزان آن نشان‌گر آسیب به کبد است.

تفسیر جواب آزمایش:

همان‌طور که در بالا اشاره کردیم آزمایش SGOT به‌طورمعمول با آزمایش SGPT در کنار هم درخواست و انجام می‌شود. افزایش این آنزیم‌ها نشان‌گر آسیب به سلول‌های کبدی و به‌طورکلی آسیب به کبد است. این آسیب با توجه به علائم بیمار، سابقه و درنهایت تشخیص پزشک علت‌های مختلفی ممکن است داشته باشد. برای مثال ممکن است علت آن مصرف سیگار، الکل، سیروز کبدی، عفونت‌های مختلف، سرطان و غیره باشد. توجه داشته باشید که افزایش آنزیم‌های کبدی به‌خودی‌خود بدون علامت‌اند، اما علل زمینه‌ای که علت بالا رفتن این آنزیم‌ها هستند می‌توانند سبب ایجاد علائمی به همراه آن شوند.

علت بالا بودن نتیجه آزمایش:

رایج‌ترین علت افزایش آنزیم‌های کبدی بیماری کبد چرب است. تحقیقات نشان می‌دهند که ۲۵ تا ۵۰ درصد افرادی که آنزیم‌های کبدی افزایش‌یافته دارند دچار این بیماری هستند. سایر بیماری‌هایی که به‌طورمعمول باعث افزایش آنزیم‌های کبدی می‌شوند شامل سندرم متابولیک، هپاتیت، سوءمصرف مواد یا الکل، نارسایی قلبی و سیروز کبدی (که به معنای آسیب بافت کبدی است) می‌شوند.

برخی بیماری‌های کمتر رایج علت بالا بودن نتیجه آزمایش SGOT که نیز می‌توانند باعث افزایش آنزیم‌های کبدی شوند که عبارت‌اند از هپاتیت اتوایمیون، بیماری سلیاک، سرطان کبد، هموکروماتوز (درصورتی‌که بدن مقادیر زیادی آهن جذب کند ایجاد می‌شود.)، عفونت سایتومگالوویروس (CMV)، منونوکلئوز، سرطان کبد، سپسیس یا مسمومیت خونی، بیماری ویلسون و پلی‌میوزیت‌ها (که به معنای التهاب ماهیچه‌ها هستند.)، همچنین مصرف بعضی داروها مانند برخی مسکن‌ها (مثل استامینوفن) و استاتین‌ها نیز می‌تواند باعث افزایش آنزیم‌های کبدی شود.

علت پایین بودن نتیجه آزمایش:

بیماری حاد کلیوی، بری بری، کتواسیدوز دیابتی، حاملگی، دیالیز مزمن کلیه و اورمی

عوامل مداخله‌گر:

داروهای ضد فشارخون، عوامل کولینرژیک، ضد انعقادهای کومارینی، داروهای حاوی دیژیتالیس، اریترومایسین، ایزونیازید، متیل دوپا، ضدبارداری‌های خوراکی، اپیاتها، سالیسیلات ها، داروهای هپاتوتوکسیک، وراپامیل، عوامل ضد سل، دوز بالای استامینوفن، دوز بالای ویتامین A باعث افزایش سطح AST می‌شود.

مجله آزمایشگاه اطبا

ارتباط با ما

با یک کلیک از خدمات ما در منزل خود بهره مند شوید

ما برای رفاه حال بیمارانی که ما را برای انجام خدمات آزمایشگاهی خود ما را در نظر گرفته اند و با توجه به شرایط بیمارانی که امکان جابجایی و حضور در آزمایشگاه را ندارند خدمات نمونه گیری در منزل را فراهم کرده ایم

درباره آزمایشگاه اطبا

آزمایشگاه تشخیص طبی اطبا با کادری مجرب و مجهز به دستگاه های روز دنیا آماده ارائه خدمات آزمایشگاهی به شما عزیزان می باشد.

تماس با ما

تمامی حقوق مادی و معنوی برای آزمایشگاه اطبا محفوظ است.

ثبت درخواست نمونه‌گیری در منزل